KRAJSKÉ SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA A ÚSPEŠNÍ PREŠOVSKÍ RECITÁTORI

05.06.2009 Prešov

Záver mesiaca máj aj v tomto roku patril umeleckému prednesu. Malí aj veľkí recitátori z Prešovského kraja, víťazi okresných kôl súťaží sa stretli na krajských kolách, aby vzájomným interpretovaním umeleckých ...
Dňa 28. 5. 2009 sa v Starej Ľubovni konalo krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom sa stretli detskí recitátori I. - III. kategórie. Recitátori z nášho regiónu obstáli naozaj vynikajúco. Získali popredné miesta, a to nasledovne:
Prednes Kataríny Rozkošovej - ZŠ Rožkovany (I. kat. – próza) bol ocenený 1. miestom. Lucia Demjanová - ZUŠ M. Moyzesa Prešov (I. kategória – poézia) si odniesla domov diplom za 3. miesto. 1. poradie si z krajskej súťaže za svoj vynikajúci prednes odniesla aj Miriam Sabová - ZUŠ M. Moyzesa Prešov (II. kat. – poézia). Mária Kollarčíková - ZŠ Komenského 113 Lipany v tej istej kategórii získala diplom za výborný prednes. Aj Natália Kuková - GJAR Prešov sa predstavila v II. vekovej kategórii, a to v sekcii prózy. Za svoj výkon získala diplom za výborný prednes. Alexandra Kuderjavá - ZŠ Bajkalská Prešov (III. kat. – poézia) obhájila už medzi staršími recitátormi svoje umiestnenie z minulého roka a opätovne získala 1. miesto. Zuzana Rusňáková - Gymnázium a ZŠ sv. Mikuláša Prešov a Anna Dušenková - ZUŠ M. Moyzesa Prešov sa v tejto kategórii v sekcii prózy podelili o 2. a 3. miesto.

Sviatok umeleckého slova pokračoval v piatok - 29. 5. 2009, tentokrát vo Svidníku, kde sa stretli študenti stredných a vysokých škôl, pracujúci a divadlá poézie, aby spomedzi nich odborná porota vybrala tých, ktorí budú Prešovský samosprávny kraj reprezentovať na celoštátnej súťaži Hviezdoslavov Kubín v Dolnom Kubíne. Na tejto krajskej súťaži sa predstavili vo IV. vekovej kategórii (študenti SŠ) v prednese poézie Jana Kovalčíková - SG Prešov a Jozef Komiňák - Gymnáziun sv. Moniky Prešov. V prednese prózy Anna Rakovská - ZUŠ M. Moyzesa Prešov a Daniela Straková - GJAR Prešov. A v V. vekovej kategórii nás reprezentovali Laura Urbanová - FF PU Prešov (próza), ako aj Eva Kášová - Prešov a Diana Dunčková - FF PU Prešov, obe v sekcii poézie.
V kategórii divadiel poézie sa predstavil DS Trnky brnky, ktorý pracuje pri Gymnáziu a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove. Druháci v réžii Zity Sedlákovej naštudovali hru na motívy rozprávky M. Rúfusa Mechúrik Koščúrik a za svoje vystúpenie získali krásne 3. miesto.
A ako boli ocenení prešovskí recitátori?
Vystúpenie Jozefa Komiňáka bolo ocenené 2. miestom, Danka Straková si za svoj prednes odniesla diplom za 3. miesto. Vavrín najcennejší - 1. miesto - si zo súťaže odniesli v IV. kategórii Jana Kovalčíková a Anna Rakovská.
V V. kategórii Diana Dunčková získala 2. miesto, Laura Urbanová a Eva Kášová.si za svoje vynikajúce interpretačné vystúpenia odniesli diplom za 1. miesto.
Jana Kovalčíková, Anna Rakovská, Laura Urbanová, Eva Kášová spolu s detskými recitátormi Katarínou Rozkošovou, Miriam Sabovou a Alexandrou Kuderjavou budú v septembri reprezentovať Prešovský kraj na prestížnej celoštátnej súťaži v umeleckom prednese poézie, prózy a divadiel poézie Hviezdoslavov Kubín v Dolnom Kubíne.

Zablahoželajme spoločne malým aj veľkým recitátorom k dosiahnutým úspechom a poprajme im veľa krásnych vystúpení v ďalších súťažiach.

PhDr. Dagmar Rusnáková
metodička ŠOS Prešov
 

Vyberte región